I bet this is something you didn’t know:
Echo parakeet
Species of parrot endemic to Mauritius
The echo parakeet (Psittacula eques) is a
species of
parrot endemic to the
Mascarene Islands of
Mauritius and formerly
Réunion. It is the only living native parrot of the Mascarene Islands; all others have become
extinctdue to human activity. Two
subspecies have been recognised, the extinct Réunion parakeet (for a long time known only from descriptions and illustrations) and the living echo parakeet, sometimes known as the Mauritius parakeet. The relationship between the two populations was historically unclear, but a 2015
DNA study determined them to be subspecies of the same species by comparing the DNA of echo parakeets with a single skin thought to be from a Réunion parakeet, but it has also been suggested they did not constitute different subspecies. As it was named first, the
binomial name of the Réunion parakeet is used for the species; the Réunion subspecies thereby became P. eques eques, while the Mauritius subspecies became P. eques echo. Their closest relative was the extinct
Newton's parakeet of
Rodrigues, and the three are grouped among the subspecies of the
rose-ringed parakeet(from which they diverged) of Asia and Africa.
The echo parakeet is 34–42 cm (13–17 in) long, weighs 167–193 g (5.9–6.8 oz), and its
wingspan is 49–54 cm (19–21 in). It is generally green (the female is darker overall) and has two collars on the neck; the male has one black and one pink collar, and the female has one green and one indistinct black collar. The upper
bill of the male is red and the lower blackish brown; the female's upper bill is black. The skin around the eyes is orange and the feet are grey. Juveniles have a red-orange bill, which turns black after they
fledge, and immature birds are similar to the female. The Réunion parakeet had a complete pink collar around the neck, whereas it tapers out at the back in the Mauritius subspecies. The related rose-ringed parakeet which has been
introduced to Mauritius is similar, though slightly different in colouration and smaller. The echo parakeet has a wide range of
vocalisations, the most common sounding like "chaa-chaa, chaa-chaa".
As the species is limited to forests with native vegetation, it is largely restricted to the
Black River Gorges National Park in the southwest of Mauritius. It is
arboreal and keeps to the
canopy, where it feeds and rests. It nests in natural cavities in old trees, and clutches usually consist of two to four white eggs. The female incubates the eggs, while the male feeds her, and the young are brooded by the female. Not all pairs are strictly
monogamous, as breeding between females and "auxiliary males" is known to occur. The echo parakeet mainly feeds on the fruits and leaves of native plants, though it has been observed to feed on
introduced plants. The Réunion parakeet probably went extinct due to hunting and
deforestation, and was last reported in 1732. The echo parakeet was also hunted by early visitors to Mauritius and due to destruction and alteration of its native habitat, its numbers declined throughout the 20th century, reaching as few as eight to 12 in the 1980s, when it was referred to as "the world's rarest parrot". An intensive effort of
captive breeding beginning in the 1990s saved the bird from extinction; the species was downgraded from
critically endangered to
endangered in 2007, and the population had reached 750 birds by 2019, whereafter it was classified as
vulnerable.